Instrukcja przygotowania próbek zapachowych
Instrukcja przygotowania próbki zapachowej (z olejków)
Próbka zapachowa to połówka patyczka do uszu przesiąknięta / nasączona olejkiem zapachowym.
Co będzie nam potrzebne:
- 3 podpisane słoiczki szklane (cynamon, pomarańcza, goździk)
- Patyczki do uszu
- Waciki 100% bawełna
- Olejki zapachowe (cynamon, pomarańcza, goździk)
- Gumowe rękawiczki
- Pęsetka
- Nożyczki
Instrukcja wykonania:
- Upewniamy się, że słoiczek i nasze ręce są czyste. Warto użyć gumowych, czystych rękawiczek.
- Do słoiczka wkładamy 2 waciki bawełniane. Nasączamy je kilkoma kropelkami olejku zapachowego (nigdy nie mieszamy olejków). Każdą próbkę zapachową umieszczamy w osobnym słoiczku.
- Do słoiczka z nasączonymi wacikami wrzucamy przecięte nożyczkami patyczki do ucha (połówki).
- Na zakrętkę słoika dajemy kilka kropel olejku.
- Zamykamy słoiczek i dobrze potrząsamy.
- Zostawiamy na 24 godziny.
- Próbka jest gotowa!
Instrukcja przygotowania próbki zapachowej (naturalnej)
Co będzie nam potrzebne:
- 3 podpisane słoiczki szklane (cynamon, pomarańcza, goździk)
- Gumowe rękawiczki
- Goździki, kora cynamonu, ususzona skórka pomarańczy
Instrukcja wykonania:
- Upewniamy się, że słoiczek i nasze ręce są czyste. Warto użyć gumowych, czystych rękawiczek.
- Próbkę naturalną (kora cynamonu, goździki) umieszczamy w 2 osobnych słoiczkach.
- Do przygotowania próbki zapachowej ze skórki pomarańczy należy najpierw ususzyć na słońcu, kaloryferze skórkę z obranej pomarańczy. Gdy skórka dobrze wyschnie łamiemy ją na drobne kawałki (ok 1 cm) i umieszczamy w słoiczku.
O czym należy pamiętać:
- Przechowuj słoiczki z próbkami zapachowymi poza zasięgiem psiego noska. Najlepiej każdy zapach w innym miejscu. ZAPACH MUSI KOJARZYĆ SIĘ PSU Z NAGRODĄ.
- W nosework -u określeniem „HOT” (gorący) nazywamy przedmiot, który miał kontakt z zapachem. „COLD” (zimny) nazywamy przedmiot, który nie miał kontaktu z zapachem. Olejki zapachowe bardzo długo utrzymują swój zapach. Każdy przedmiot (puszka, słoiczek, pudełko, kartonik, zabawka), który miał kontakt z zapachem zawsze pozostanie przedmiotem gorącym.
- Nie zabrudź miejsca pracy podczas przygotowywania próbek zapachowych. Zabrudzając miejsce pracy, mieszając zapachy, przenosząc zapach na dłoniach UTRUDNIAMY PRACĘ PSU.
- Jeśli słoiczek służył do przechowywania próbki danego zapachu zawsze będzie „gorący” i nie nadaje się do przechowywania innego zapachu.
- Odświeżaj słoiczek z wacikami i próbkami zapachowymi co 3 miesiące.
Przygotowanie próbki zapachowej do pracy z psem
Próbkę zapachową umieszczamy w nośniku (puszka, pudełko). Nośnik zabezpiecza próbkę przed przypadkowym połknięciem, pogryzieniem przez psa. Do przygotowania próbki zapachowej, którą umieszczamy w nośniku używany 1-6 połówek patyczka z wcześniej przygotowanych słoiczków. Patyczki wyciągamy ze słoiczka pęsetką i przekładamy do puszki, aby nie przenieść zapachu na dłoniach.
Każdy zapach musi mieć osobny nośnik (puszkę).
Próbka mix (cynamon, pomarańcza, goździk) dla początkującego pieska. Do nośnika (puszki) wkładamy po 2 połówki patyczka z każdego zapachu.
Patyczki w puszce wymieniamy co 2 tygodnie